И строителният бранш търси кадри от чужбина, нямат достатъчно работна ръка

И строителният бранш търси кадри от чужбина, нямат достатъчно работна ръка

Освен туристическия бранш, строителните фирми също изпитват голямо затруднение с намирането на работници, като и те ще спасяват положението с привличането на кадри от чужбина. Кризата с кадрите в Смолянско е сериозна и ще се търси работна ръка от други страни, категоричен е Владимир Кехайов – председател на Областното представителство на Камара на строителите в България.

„Основните проблеми пред нас са, липсата на кадри във всяко едно отношение. Нямаме специалисти в управленския състав на строителните фирми, липсват кадри и от по-ниския ешелон да кажем, като строители, кофражисти, арматуристи, механизатори и др.”, коментира още Кехайов.

Според него, този проблем се е появил в промеждутъка на първия и втория програмен период по европейските програми , тогава се получил един период, в който е нямало работа . „Тогава колегите нямаха работа и съкратиха доста от персонала, други сами напуснаха и заминаха в чужбина, който процес е необратим, не можем да върнем хората. Това е проблемът в момента”, категоричен е председателят на Областното представителство на Камара на строителите в България.

Строителният бранш изпитва сериозни притеснения относно реализацията на новите обекти в областта , които тепърва предстоят в новия програмен период. Според тях, няма да могат да се справят пълноценно и да изпълнят обектите в срок, именно заради липсата на работна ръка.

За това има идея на национално ниво, да се търсят облекчения в законодателството, за да се улесни достъпът на работници от чужбина. „Има идея да внесем специалисти от съседни нам държави, говорещи славянски езици, имайки в предвид Македония, Молдова, Украйна. Има и други виждания, но на този етап нещата се решават на по-високо ниво”, категоричен е Кехайов.

По думите му единственият начин да задържим специалистите в България, е повишаване на стандарта на живот, но за това е необходима политическа воля, тъй като браншовата организация не е в състояние сама да реши този проблем.

Вирни се горе