И месото поскъпва с 20%

И месото поскъпва с 20%

През следващите месеци и свинското може да поскъпне заради увеличението на фуража. Фермери смятат, че още по-голям ще бъде скокът в края на следващата година.

Всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства, което ще се отрази на цената на крайния продукт заради Европейски директиви.

В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева с ДДС.

Производителите обаче смятат, че тя ще се промени съвсем скоро не само заради скокът на фуража, но и заради новите изисквания за отглеждане на животните.

“Аз лично очаквам в близките месеци цената му да нарасне на 6 и над 6 лева, с около 20%”, каза д-р Добрин Папазов – член на УС на Асоциацията на свинарите в България

Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика.

“Миналата година министърът на земеделието обеща, че свиневъдите ще имат субсидия – още нямат. Няма изработен механизъм как биха се стимулирали и по този начин свиневъдните ферми лека по лека намаляват”, изтъкна Папазов, цитиран от БНТ.

До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.

“Повече нарушенията са в задните дворове – тип заден двор, където се отглеждат свине, които са за лична консумация, но много често някои злоупотребява и тези които са от заден двор съответно тръгва да ги реализира месо от тях в търговската мрежа, което е изключително опасно”, каза от своя страна Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Санкцията за нарушител варира от 150 до 10 000 лева.

Според продавачите на свинско месо в сравнение с предходните години цената му вече се е увеличила.

Тенденцията показва, че българинът е намалил консумацията на свинско, не само заради постите, а и поради промяната в цената на месото.

Припомняме, че се вдигнаха цените и на яйцата и хлябът.

Вирни се горе