Храните на едро са 3% по-скъпи отпреди година

Храните на едро са 3% по-скъпи отпреди година

Дни преди Коледа цените на хранителните стоки на едро остават стабилни. Индексът на тържищните цени е 1,412 пункта и вече се изчислява при база 1,0 пункт за 2005 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Досега базовата година беше 1999-та и предишната седмица ИТЦ беше 1,980 пункта.

Покачването на ИТЦ през последните седмици на декември се дължи на сезонното поскъпване на някои плодове и зеленчуци и седмичните колебания при движението на цените на яйцата, месните произведения и варивата. От ДКСБТ пресмятат, че сега ИТЦ е с около 3 процента над нивото от същия период на миналата година.

Цените на едро на брашното и захарта се задържат около нивата от предишната седмица, а тенденцията на спад на цената на олиото се запазва, като отчетеното намаление на седмична база е около 1.5 на сто до 2,43 лева за литър.

През първите месеци на 2011г . се наблюдаваше значително поскъпване на основните хранителни стоки – захар, олио и брашно. През следващите месеци, обаче стойностите се стабилизираха, а цените на брашното и олиото започнаха да падат и в края на годината те минаха под нивото от същия период на миналата година, отчитат от ДКСБТ.

Цените на млечните произведения са на нивата от предходната седмица, но се запазва тенденцията на поскъпване на маслото, като спрямо миналата седмица неговата цена се е повишила средно с около 2 на сто до 1,16 лв. за пакетче от 125 грама. Кравето сирене поевтинява с 0,4 процента и се продава тази седмица по 4,90 лв. за килограм на едро. Цената на кашкавал тип “Витоша” е средно 10,61 лв./кг.

През изтеклата седмица цената на яйцата се стабилизира на нивото от предходната седмица (0,20 лева за брой), но в сравнение със същия период на миналата година, стойностите са с 33 на сто (5ст.) по-високи.

През седмицата се наблюдава леко поскъпване на бананите с около 3 на сто и поевтиняване на цените на ябълките и цитрусовите плодове в диапазона 2 – 4 на сто. В сравнение със същия период на миналата година цените на плодовете през тази година са по-ниски;

При цените на зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции, като поскъпване на седмична база се е отчетено при оранжерийните домати (средно 7- 8 на сто), и оранжерийните краставици (средно 3-4 процента).

Спад на цените спрямо предходната седмица има при картофите, зрелия чесън, зелето и морковите. При тези зеленчуци се наблюдава спад и на годишна база.

Вирни се горе