Гръцки супербогаташ иска да плати гръцкия дълг

Гръцки супербогаташ иска да плати гръцкия дълг

Гръцки милиардер предложи да изплати гръцкия дълг, както и задълженията на банките към гръцките граждани, съобщават чужди медии.

Супербогаташът Артемис Сорас от Патра притежава 40 акции от бившата Ориенталска банка, като всяка акция към днешна дата се оценява на 670 млрд. евро.

Това значи, че дългът на Гърция, възлизащ на около 450 млрд. евро, може да бъде погасен с по-малко от една-единствена акция. Общата стойност на 40-те акции е приблизително 30 трилиона евро.

През април 2010 г. собствениците на акциите са предложили на Националната гръцка банка споразумение в размер на 1,5 млрд. евро за 10 акции на Ориенталската банка. Централната и Националната банка на Гърция обаче искали да избегнат пряката си намеса в подобна банкова транзакция. Заради това било учредено дружество с идеална цел END, на което Сорас дарил 4 акции. Само данъкът дарение, който Сорас желае прилежно да плати, е на стойност 15 млрд. долара.

Засега не е известно дали гръцкото правителство ще се възползва от щедрото предложение за финансова помощ на своя съотечественик.

Вирни се горе