Гръцки стоки завземат родния пазар

Гръцки стоки завземат родния пазар

Бум на гръцки стоки в България, възможностите за сътрудничество между двете страни са значителни, смятат гръцки представители, участвали в икономически форум в Солун, цитирани от БТА.

Гръцки плодове и зеленчуци, зехтин и риба вече били сред доминиращите стоки на българския пазар. Значителни възможности за сътрудничество между двете страни се очертават и в сферата на храните и напитките.

Въпреки кризата, гръцкият износ за България през 2012 г. е отбелязал ръст от 18 на сто и е надхвърлил 1,5 млрд. евро, а с 3,5 млрд. евро Гърция е на трето място по преки инвестиции в България след Австрия и Финландия.

Гърция и България си сътрудничат активно в областта на туризма, тъй като Гърция е една от любимите дестинации на българите, а гърците са в челната тройка на гостите по зимните курорти в България, казала пред форума представителката по търговско-икономическите въпроси към гръцкото посолство в София Теология Вулгари.

Длъжни сме да дадем съществен тласък на три основни аспекта – иновациите, екстровертността и изграждането на мрежи, препоръчала от своя страна представителката на гръцкото външно министерство Магда Караколи.

Председателят на Солунската занаятчийска палата Панайотис Пападопулос изтъкнал, че в момента гръцките малки и средни предприятия водят неравностойна битка за оцеляване и че за това е нужно да се обърнат към една нова философия, опираща се на екстровертността.

Вирни се горе