Грък отваря шивашки цех в Златоград

 Грък отваря шивашки цех в Златоград

Чужденецът ще наеме 40 души на работа

Пазарният туризъм от Гърци в Златоград вече цъфти от няколко години заради двойно по-ниските цени на стоките и услугите у нас. На този фон обаче за пръв път през последните 4 години, след отварянето на граничния пункт в района на Златоград, грък ще развива реално производство, съобщи Kmeta.bg.

Миналата година инвеститорът от пограничното гръцко село Ехинос броил над 61 хил.лв. за терен общинска земяв индустриалната зона на града, а стартът на фабриката скоро предстои. Теренът е в обхвата на бившия военен завод и е на площ от 1688 кв. м., а предприемачът планира да наеме около 40 души за дейността на предприятието.

Другата гръцка фирма, заявила намерение да произвежда салфетки и търговия на едро в Златоград, не работи за осъществяване на първоначалните си намерения. Там функционират още 5 шивашки цеха, повечето от които изнасят продукцията си в чужбина. Те обаче страдат от остър недостиг на работна ръка и извозва шивачки от съседните села Долен и Старцево.

Остава и проблемът с наложеното ограничение за преминаване през ГКПП-то на автомобили до 2 т. и с 8 места. Надеждата на местната власт е новият областен управител на Източна Македония Георгиос Павлидис да встъпи в длъжност в началото на септември и да започнат преговори за отпадане на ограниченията.

Вирни се горе