Глоба за ГОРУБСО, замърсил реки в Мадан и Златоград

Глоба за ГОРУБСО, замърсил реки в Мадан и Златоград

Предприятието ГОРУБСО бе глобено заради замърсяване на река Крушевдолска в Мадан и Голяма река в Златоград с руднични води. След направена проверка от страна на Регионалната инспекция на околната среда и водите е установено нарушение на част от индивидуалните емисионни ограничения, поставени на рудник „Крушев дол”, поради което е наложена месечна имуществена санкция от 2260 лв. на „ГОРУБСО – Мадан”. Минното дружество обаче обжалва административното наказание в Районен съд – Мадан. С 535 е глобено и „ГОРУБСО – Златоград”. При проверката на екоинспекторите е установено превишаване на индивидуалните емисионни ограничения в отпадните води от хвостохранилище ”Ерма река”, изпускани в река Голяма.

През последния месец РИОСВ- Смолян е извършила 28 проверки, съгласно годишния план по Закона за водите за обекти на територията на Смолян, формиращи производствени отпадни води. Проверени са хвостохранилищата „Лъки 2- Комплекс”, „Рудозем-2” и „Ерма река”, като се извърши контролен мониторинг на отпадните води. Хвостохранилищата дават добър пречиствателен ефект и не е установено замърсяване в реките Лъкинска, Малка река и Арда.

Извърши се контролен мониторинг на отпадните води на рудниците, заустващи в река Джурковска- рудник „Джурково” и рудник „Дружба”, и на рудник „Крушев дол”, заустващ отпадните си води в река Крушевдолска – Мадан. Бяха инспектирани 8 автомивки в Смолян, Чепеларе и Девин и не се констатираха нарушения в експлоатацията на пречиствателните им съоръжения. Продължава контрола над млекопреработвателните предприятия на територията на област Смолян, като са открити несъществени отклонения от емисионните ограничения

Вирни се горе