ЕВН замрази проекта за хидрокаскадата "Горна Арда“

 ЕВН замрази проекта за хидрокаскадата "Горна Арда“

Австрийската компания ЕВН замразява реализацията на проекта за изграждане на хидрокаскадата "Горна Арда“ в България, стана ясно от финансовия отчет за първото тримесечие на 2017 г., публикуван от дружеството, което у нас притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, соларна централа и заедно с държавната НЕК трябваше да построи хидросъоръжение, усвояващо енергийния капацитет на река Арда, съобщиха от дружеството.

Мотиви за решението не се посочват, но в отчета е отбелязано, че компанията търпи загуба от обезценка на планирания воден обект

Не е ясно докога ще бъде замразен проектът, около който последната новина бе от миналата година, че се работи по изготвянето на правната рамка за реализацията му в съответствие с българското и европейското законодателство.

Това е поредното замразяване на проекта, който датира от 1998 г. и първоначално бе част от прословутото междуправителствено споразумение с Турция "износ на ток срещу инфраструктура“. След като НЕК не успя да се разбере с турския холдинг „Джейлан“ за реализацията на хидрокаскадата и двете компании имаха арбитражен спор, той бе решен чрез сделка на ЕВН с "Джейлан“ и НЕК, сключена през лятото на 2010 г.

Тогава австрийците изкупиха дела на наследника на турския “Джейлан холдинг” (CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm) в хидроенергийната компания “Горна Арда”. Това бе условие за отпадане на съдебния иск на “Джейлан” срещу НЕК за неизпълнение на проекта.

ЕВН Сключи с НЕК акционерно споразумение, съгласно което стана собственик на 70% от Хидроенергийната компания "Горна Арда“, а НЕК намали дела си до 30%. Това стана с увеличение на капитала в хидроенергийната компания, за което ЕВН плати 1.39 млн. лева, а НЕК нищо и съответно намали дела си в съвместното дружество.

Последваха повече от шест години преговори, преоценки и други действия от страна на австрийците за реализацията на проекта, но той не помръдна и сега се стига до замразяването му.

Вирни се горе