ЕВН предлага цена за мощност в размер на 1,50 лв. месечно за всички

ЕВН предлага цена за мощност в размер на 1,50 лв. месечно за всички

Действащата тарифна структура при определянето на цените на тока е несправедлива към клиентите и е нужно въвеждане на трети компонент – цена за мощност, наред с цената за достъп и цената за пренос. Това обяви на семинар за журналисти директорът “Регулационен мениджмънт” на ЕВН България Гочо Чемширов, предаде БТА.

Новата цена няма да доведе до по-високи приходи за енергодружествата, а просто ще разпределя по нов начин разходите за електроенергия, обясниха от ЕВН.

Около 20 процента средномесечно са нулевите потребители на ЕВН – които нямат месечна консумация на ток и не плащат нищо, съобщиха от ръководството на дружеството. Това са апартаменти, вили, хотели, които стоят празни или се ползват сезонно, но електроразпределителното дружество е длъжно да им осигури ток в момента, когато собствениците им пожелаят.

Дружеството има разходи за поддържане на мрежата и тези разходи са разчетени и одобрени от ДКЕВР, но те се разпределят между всички абонати, а не са насочени към хората, които ги предизвикват, обясни Гочо Чемширов.

От ЕВН са направили предложение към ДКЕВР още през пролетта на тази година да се въведе цена за мощност, наред с цената за достъп и цената за пренос, но от 1 юли това не бе въведено. Предложението на ЕВН е било за битови абонати с инсталирана мощност до 15 киловата да бъде въведена еднаква цена за мощност в размер на 1,50 лв. месечно (без ДДС), а за всеки инсталиран киловат мощност допълнително – по още 10 стотинки над тази цена.

Ако абонатите не плащат таксата мощност, от енергото обмислят да им отрязват достъпа до мрежата, като им прибират електромера. Това обаче няма да става още след първия месец неплащане на таксата и на практика ще важи само за клиентите с нулево потребление. Обмисля се гратисният период за неплащане на цената мощност да е в рамките на 3 до 5 месеца, след което да се пристъпва към тази мярка, обясниха от EVN. След като се издължи, клиентът ще трябва да плати по сегашната тарифа за повторно присъединяване, ако иска отново да има ток. Към момента това струва 19 лв. в рамките на 24 часа и 38 лв. – за експресната услуга.

Вирни се горе