EVN изпрати уведомителни писма до ВЕИ асоциации относно договори за достъп до електроразпределителната мрежа

EVN изпрати уведомителни писма до ВЕИ асоциации относно договори за достъп до електроразпределителната мрежа

На 9 август 2013 г. EVN България изпрати уведомителни писма до асоциациите на производителите на електроенергия от възобновяеми източници с молба за съдействие относно статуса по договарянето с ВЕИ производители за начина и условията за използването на електроразпределителната мрежа за техни бизнес дейности. Информацията е изпратена и до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

На основание изискванията на Закона за енергетиката и  Закона за енергията от възобновяеми източници производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с оператора на електроразпределителната мрежа при публично известни Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г.

В синхрон с тези изисквания, EVN България Електроразпределение изпрати в началото на юли 2013 г. писмени покани до производителите на електрическа енергия, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да сключат съответните договори за достъп. Крайният срок за подписването на тези договори беше 1 август 2013 г.   Данните до момента сочат, че по-голямата част от ВЕИ производителите вече уредиха договорно отношенията си за използването на електроразпределителната мрежа. Същевременно до днешна дата все още около 10% от ВЕИ производителите не са сключили договори за достъп при вече одобрени Общи условия с EVN България Електроразпределение като оператор на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

EVN България напомня, че извършването на търговски практики чрез използване на електроразпределителната мрежа при липса на договореност за нейното използване е нарушение на нормативната уредба и поставя коректните производители в неравностойно положение.

Поради липса на действия до този момент от страна на ВЕИ производители, които все още не са сключили договори за достъп, EVN България очаква съдействие от съответните асоциации, а същевременно дружеството отново напомни на ВЕИ производителите за техните законови ангажименти, с цел спазване на нормативните разпоредби. Дружеството ще изпрати индивидуални напомнящи писма на всеки от тези производители.

EVN България Електроразпределение, в качеството си на оператор на електроразпределителната мрежа изпълнява лицензионната си дейност в съответствие със Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници.

Вирни се горе