Енергийната борса е непредсказуема

Енергийната борса е непредсказуема

Нашата Българска независима енергийна борса (БНЕБ) е много непредсказуема, коментира търговският директор на “Синергон Енерджи” Павлин Павлов. Имаше дори и парадокси, когато пиковата енергия беше по-евтина от базовата, посочи той. Това е така, тъй като за момента само държавни фирми от БЕХ предлагат енергия на борсата – АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица изток 2”, обясни Павлов. НЕК, който също има право да продава тока от ВЕЦ-овете си, все още не е започнал да предлага на БНЕБ, каза Павлов.

На 1 юли базовата цена на БНЕБ, където се търгува между 4% и 5% от общото количество електроенергия на нашия пазар, беше 82,43 лв./МВтч, пиковата енергия – 88,49 лв./МВтч, като имаше и средни цени от 109 лв./МВтчас. Най-ниската постигната цена за 5 юли например беше за доставка за 5 часа – 44,1 лв., а най-високата беше за 21 часа – 91,77 лв./МВтчас. Въпреки обещанията от 1 юли не стартира платформата на БНЕБ за сключване на двустранни дългосрочни договори, припомни Павлин Павлов. С цел повишаване прозрачността на пазара е добре платформата по-скоро да стартира, но ако не се задължат всички да сключват дългосрочните си договори на нея, ефектът ще бъде нулев, обясни той. “Смятам, че трябва и у нас както е в Румъния централите и фирмите да се задължат да сключват дългосрочните си договори на борсата. Въпреки това смятам, че винаги ще си останат и дългосрочни договори с отделни крайни клиенти, които ще се сключват извън БНЕБ, като например някои от договорите на АЕЦ с крайни клиенти”, заяви Павлин Павлов. Според него БНЕБ ще стане истинска съвременна енергийна борса едва след 1 януари 2017 г., когато стартира и платформата за търговия в рамките на деня (intraday trading).

Със стартирането на БНЕБ и разширяването на свободния пазар виждаме една добра тенденция, която се надяваме да се запази и занапред, за да има конкуренция, от която да печелят крайните клиенти, заяви Павлин Павлов.

„Синергон Енерджи” ЕООД е лицензиран търговец на електрическа енергия на Свободния пазар и координатор на балансираща група. Дружеството се занимава с търговия с електрическа енергия, енергиен мениджмънт, оперативно планиране, координиране и управление на енергийни системи.

http://www.synergonenergy.bg/

Вирни се горе