Дянков: Завършихме 2012-а добре, ще увеличим някои заплати

Дянков: Завършихме 2012-а добре, ще увеличим някои заплати

Завършихме 2012 г. по-добре от очакваните прогнози в бюджета – фискалният резерв е със 750 милиона по-голям в момента. Това дава възможност да се увеличат допълнително доходите в определени сектори. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по Нова телевизия, цитиран от “Фокус”. Финансовият министър заяви, че след днешното правителствено заседание, на което ще се разглежда постановлението за изпълнение на бюджета, средствата в Министерството на културата ще могат да бъдат разпределени по общини и институции.

До края на месеца всички увеличения на доходите, залегнали в бюджета, ще станат факт. През февруари и март се очаква увеличение на заплатите и в училищата, в системата на здравеопазването, културата и армията. Вече има увеличение на заплатите в някои болници.

По думите на финансовия министър, обаче, и през тази година няма да има увеличение на парите за служителите на МВР и майките.

На финансовия министър съм му казал, че когато сме взели решение, тогава да се изказва. Преди нова година се изказа, че ще даваме допълнителни пари за хората и в един момент се оказа, че ги нямаме. Това предупреди на 7 януари премиерът Бойко Борисов.

Думите му дойдоха, след като на Богоявление – ден по-рано, Дянков обяви, че доходите ще се вдигат и изрази надежда, че до пролетта населението ще оцени това. Той се похвали, че в бюджета ще влязат още близо 770 млн. лв, които щели да дойдат от двойно по-малкия дефицит. Бюджетният дефицит на България е 370 милиона лева, което ни нарежда на 3-то място сред страните в Европейския съюз. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия, каза тогава Симеон Дянков.

Вирни се горе