Чужденци и хотелиери с милиони левове задължения в Родопите

 Чужденци и хотелиери с милиони левове задължения в Родопите

Чужденци, собственици на имоти в Пампорово, Чепеларе и Смолян дължат милиони левове неплатени данъци и такси. Проблема е от няколко години, като общинските администрации в Смолян и Чепеларе прибягват до услугите на съдебни изпълнители, за да събират вземанията си.

Над 3 100 000 лв. са просрочените задължения за данък сгради, такса смет и туристически данък само на територията на община Смолян. От тях близо 250 000 лв. са на хотели и собственици на имоти в Пампорово, най-вече на чужденци.

Връзката със собствениците на въпросните имоти е доста трудна.

„Оказа се, че една част от чужденците имат фирми, регистрирани в България на тяхно име, когато са закупували този имот. Частните съдебни изпълнители просто издириха и самите фирми и самите собственици на фирмите“, каза Венера Аръчкова, зам.-кмет на Община Смолян.

В Община Чепеларе неплатените данъци от хотели, физически и юридически лица, са на стойност 3 200 000 лв. По-голямата част са задължения на хотели в Пампорово. Много от тях погасяват поетапно задълженията си, а другите отиват на съдия изпълнител.

От администрацията в Чепеларе са констатирали, че при получаване на запорни съобщения и призовки длъжниците много бързо намират суми.

„За съжаление тези, които дължат тези огромни суми, имат ипотека в банките и когато се предяви от нас искане чрез съдебните изпълнители си вземем вземанията принудително, се оказва, че банката е предявила претенция към ипотеката“, коментира кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.

Обясненията на длъжниците от чужбина са предимно, че не са знаели в какъв размер са им задълженията и общо взето не знаят как да си го платят, тъй като не могат да се ориентират в интернет страниците на общините, които не са преведени на английски език. Частните съдебни изпълнители често се сблъскват и с недоверие от страна на чужденците, че представляват общините.

Вирни се горе