Брашното на едро поскъпва с 2,1% за седмица

Брашното на едро поскъпва с 2,1% за седмица

Средно за страната брашното на едро поскъпва с 2,1% спрямо миналата седмица до 0,98 лв./кг, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По области, цените на брашното на едро варират от 0,80 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (София). В 13 от областите се регистрира нарастване на ценовите стойности в рамките на 1% (Варна и Силистра) – 6,4% (Кърджали). В други три области (Смолян, Плевен и Хасково) цените на едро бележат леко понижение с по около 1% спрямо предходния седмичен период.

За поредна седмица средната цена на дребно за страната на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна – 1,08 лв./кг. Цените на хлебната суровина в големите супермаркети са в интервала от 0,98 лв./кг до 1,15 лв./кг. Повишение на ценовите стойности се отчита в пет от областите, като в четири от тях поскъпването е по-съществено – с по 4,6%. Това са областите, където са регистрирани и най-високите цени на продукта в тези обекти през изминалата седмица – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Понижение на цените на брашното с 4,6 – 4,7% е налице в три областни центъра – Враца, Монтана и София, съобщават от ДКСБТ.

Същевременно средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар се запазват на нивата от предходната седмица. През анализирания период средната цена на едро на захарта остава 2,11 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Разград). В по-голяма част от областите се регистрират седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -2,1% (Добрич) до +4% (Стара Загора).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги се задържа на ниво от 2,24 лв./кг, като по области стойностите варират от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем области се регистрират разнопосочни ценови изменения. В четири от тях (Враца, Монтана, Стара Загора и Шумен) се наблюдава седмично поевтиняване на кристалната захар в големите супермаркети, в рамките на 2,2 – 4,5%. Повишение на ценовите стойности с между 2,3 и 4,7% се отчита в три области – София, Бургас и Варна. Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,44 лв./кг за ГТВ и ДТО. В четири области (Разград, Варна, Враца и Монтана) цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,21 лв./кг.

Вирни се горе