Близо 3 500 декларираха пред НАП – Смолян, че се осигуряват здравно сами

Близо 3 500 декларираха пред НАП – Смолян, че се осигуряват   здравно сами

Близо 3 500 жители от Смолян и Смолянска област са заявили пред НАП, че ще се осигуряват за здравно сами. Това е броят на лицата, които от началото на годината до сега са подали декларация образец 7,съобщи Недялка Чавдарова .

Всички лица, които сами трябва да внасят здравни осигуровки е необходимо да подадат декларация образец 7. В тази група попадат трайно безработните, които не получават обезщетение, студентите над 26 год. и неосигурените на друго основание лица. Декларацията се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, когато е възникнало задължението. В такъв срок трябва да бъде платена и здравната вноска, която е 16.80 лв.

С въвеждането на единната сметка постъпилите след началото на 2013 год. вноски ще отиват автоматично за погасяване на най-стария дълг. Ако човек има такива стари борчове и не иска да загуби здравноосигурителните си права, той може да подаде заявление за приоритетно погасяване в срока на внасяне на здравните вноски. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Вирни се горе