Бизнесмен от Рудозем осъди Агенцията по вписванията

Бизнесмен от Рудозем осъди Агенцията по вписванията

Бизнесмен осъди Агенцията по вписванията да му плати разноските по делото, с което е обжалвал техен отказ в Окръжен съд – Пловдив. Районният съд в Мадан уважи иска му срещу агенцията за 307,50 лв. обезщетение за претърпени имуществени вреди, от които 300 лева адвокатско възнаграждение и 7,50 лв. държавна такса, заедно със законна лихва, пише “Марица.бг”.

Бизнесменът В. М. Л. от Рудозем подал в агенцията заявление за заличаването му като управител на ЕООД със седалище в район “Западен” в Пловдив на 21 април т.г. На 25 април обаче му бил постановен отказ от длъжностно лице по регистрацията. Родопчанинът обжалвал отказа в Окръжен съд-Пловдив, като сключил договор за правна помощ и съдействие и платил 300 лева за адвокатско възнаграждение. Внесъл по сметката на съда и 7,50 лева държавна такса. С решение от 9 май т.г. пловдивските магистрати отменят отказа и указват на длъжностното лице по регистрацията да впише исканото от бизнесмена обстоятелство. На 11 май той бил заличен като управител на дружеството.

Бизнесменът обаче не спира дотук, а завежда иск за разноските по обжалвания отказ, тъй като според него те са претърпени от него имуществени вреди. Съдът в Мадан уважава иска, като се мотивира със съдебната практика на Варненския окръжен съд и Апелативния съд под тепетата. Направените разноски се явяват вреда за ищеца едва след отмяна на отказа от ОС-Пловдив, посочва съдът.Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Смолян.

“Подобен казус за първи път се гледа в съда в Мадан за 18 години, а вероятно и в цялата Смолянска област. Не е прецедент да се осъди държавата за разноски, но специално от Агенцията по вписванията хората просто не са ги търсили досега с искове в съда”, коментират магистрати. Според юристи при обжалване ще падне плащането на държавната такса, тъй като държавата е освободена от такива, но заплатата на адвоката така или иначе нямало как да не бъде потвърдена.

Вирни се горе