Български компании ще могат да подобряват условията на труд с европейски пари

Български компании ще могат да подобряват условията на труд с европейски пари

Европейският съюз ще отпусне 70 млн. лв. за по-безопасни условия на труд в българските компании. Това е заявил социалният министър Тотю Младенов по време на конференция, на която са представени и резултати от национално изследване за условията на труд у нас, съобщава БТА.

По думите на министъра поне 350 предприятия ще се възползват от тези пари, а прогнозите са с тяхна помощ трудовите злополуки и професионалните заболявания да намалеят с 20%.

Парите от ЕС се отпускат по проект за по-ефективен контрол на пазара на труда и по него ще започне схемата “Безопасен труд”. От нея ще бъдат отпускани пари, за които могат да кандидатстват малки, средни и големи фирми. Mинималната инвестиция 50 хил. лв., а максималната е 200 хил. лв.

Самоучастие от компаниите няма да се изисква, ако те са малки и средни. За големите собственото финансиране трябва да е 20% от европейските пари.

По думите на Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, малките и средните фирми са тези, в които още няма добри условия на труд. По данни от проучването 27% от работещите работят повече от 10 часа на ден редовно или от време на време. Около една трета от тях работят в събота и неделя, 40% се оплакват от стрес, а над 60% – от обща умора.

Около 20-26% имат проблеми със съня, тревожност и раздразнение, а като цяло работещите страдат от здравословни проблеми – около една трета имат проблеми със зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие.

Макар резултатите да не показват много добри условия на труд, 87% от запитаните служители са казали, че са удовлетворени от работата си.

Според Иван Нейков причината за този отговор е трудното намиране на работа след безработица, несигурност при търсенето на друго работно място и като цяло подобряване на условията и някои социални придобивки, предоставяни на работниците.

По думите му най-рисковите области на работа у нас са селското и горското стопанство, добивната и преработваща промишленост, производство на електрическа и топлинна енергия, канализационни услуги и управление на отпадъци.

Вирни се горе