„Арексим Инженеринг“: Има бъдеще за младите в България

„Арексим Инженеринг“: Има бъдеще за младите в България

Смолянската фирма е един от най-добрите доставчици на чужди производители на авточасти. Клиентите от този бранш са доведени от други доволни клиенти.

„Недостигът на кадри за машиностроителните и производствените предприятия общо не е само в България, той е световен. Това каза изпълнителният директор на смолянската компания „Арексим Инженеринг“ Красимир Трифонов. Основание за това негово твърдение му дава фактът, че има широк поглед върху бранша – непрекъснато контактува с чужди производители от отрасъла. „Но ако това е световен проблем, в Смолян е още по-голям отколкото другаде. Младите хора напускат града масово. А и тези, които остават, нямат никаква нагласа и желание да работят в индустриално предприятие. Успяваме благодарение на това, че голям част от младите ни кадри всъщност са привлечени в компанията от най-ниско ниво. Тук са развити, допълнително са обучени по специалности, които ни трябват и това е основната формула с която успяваме“, каза г-н Трифонов – изп. директор на Арексим Инженеринг. “В последните няколко години се опитваме да работим и с местните и националните технически учебни заведения и в определена степен успяваме да поставим началото на ново мислене и нов поглед към производството и индустрията в съзнанието на някои преподаватели и студенти.” Което му дава основание да твърди, че България дава възможност за реализация на младите. Стига те да го поискат.

Недостигът на кадри е почти на всички нива в компанията – от оператор и първо ниво супервайзор, през всяка една позиция до средния мениджмънт. При висшия проблема не е толкова голям, тъй като става въпрос за ограничен брой хора, експерти в определени области, които в крайна сметка могат да бъдат привлечени и от други места, включително и чужбина. „Но останалите трябва да бъдат местни хора, които е най-трудно да намерим, убедим да работят в индустриална среда и развием“, казва Трифонов, пред “24 часа”.

Все пак предприятието, което произвежда сложни пласмасови компоненти за международни компании, които ги влагат в авточасти, успява да се справи с предизвикателствата. Периодично фирмата обявява ден на отворените врати. Тогава всеки желаещ може да разгледа високотехнологичното производство, разположено върху 20 000 квадратни метра площ. “Идеята е да покажем новите технологии, модерната структура на предприятието и да предизвикаме интерес сред младите хора към производството като цяло”, казва председателят на съвета на директорите на “Арексим Инженеринг” ЕАД Кирил Асенов. Пък и по такъв начин младите ще видят, че емигрирането на Запад има алтернативи. В момента в дружеството работят над 850 човека.

  Възникването

„Арексим Инженеринг“ е създадена през 1991 година като малко предприятие за шприцоване на пластмасови изделия предимно за бита. “Никой не си е представял, че след 25 години компанията, започнала с една стара шприцмашина, която се повреждаше всеки ден, ще достигне днешното си ниво на производство на сложна инструментална екипировка и прецизни технически пластмасови детайли и изделия”, казва изпълнителният директор Красимир Трифонов. Сложна интрументална екипировка означава накратко матрици-форма, в които се отливат изделията, влагани в други машини. При тях се иска голяма прецизност – работи се в микрони, което е хилядни от милиметъра. Клиентите са глобални производители и не правят компромиси с качеството, особено като се има предвид, че компанията работи с фирми като “Костал”, “Бош”, “Макита”, “Шнайдер”, “Либхер”, “Фесто”, “Грамер”, “Вите” и др. Заводът е разположен в северната индустриална зона на Смолян и сега произвежда над 700 продукта за чуждите доставчици. „От гледна точка на маркетинга и пазара стана някак естествено, без да полагаме специални усилия – просто едни доволни клиенти довеждаха със себе си други“, така отговаря Трифонов на въпроса как е станал преходът от пластмасови изделия за бита към високотехнологичните продукти. Но отдава дължимото както на традициите в Смолянския край, така и на добрите технолози и инженери във фирмата. По времето на социализма регионът е определен от държавата за индустриално развитие, която полага и специални усилия в региона да се поставят основите на прецизното машиностроене и уредостроене, което с годините създава условия за изграждане и развитие на много добри специалисти. „Това са кадри с много високи компетенции, говоря за инженери, конструктори, технолози“, казва Трифонов. Изграждането до сегашното ниво обаче става постепенно, като се минава през производството на много други изделия. През 90-те години например „Арексим“ произвежда и щори. По-късно става първият в страната производител на този артикул с права да произвежда продукт с материали и по технологията на холандската фирма “Хънтър Дъглас”. Постепенно разширява дейността си към изработване на градински мебели, окачени тавани, подови настилки и други пластмасови изделия, обединени около марката “Арексим”. Малкото тогава дружество става първото в България, оторизирано от френския концерн SCHNEIDER Electric да изработва и доставя продукция за тях. 10 г. по-късно е избрано за най-добър глобален доставчик на фабрични компоненти.

Доставчик е и на големия германски производител на авточасти „Граммер“, който има завод за седалки в Трудовец. „Но „Арексим“ доставя не само в Трудовец, а и на централата в Германия“, казва Трифонов.

Нов завод

Според изпълнителния директор на „Арексим Инженеринг“ всички иновации и технологични подобрения в предприятието се финансират предимно със собствени средства. Затова редовно отива голямата част от печалбата, а банките партньори са тези, които допълват недостига и подпомагат бързия растеж. В предприятието особено много държат на иновациите. Неслучайно „Арексим“ получи през 2012 г. награда в Националния конкурс за иновативно предприятие по време на осмия Национален иновационен форум. В конкурса „Арексим Инженеринг“ участва с технология за трикомпонентно шприцване. Тя е новост за България и позволява едновременно шприцване на изделие с три различни материала, с три различни цвята и механични свойства.

Дългогодишното и ползотворно сътрудничеството с германския производител на авточасти „Костал“ довежда до нещо, което рядко се случва в България – „Арексим“ и немската фирма “Костал” възнамеряват съвместно да изградят нов завод за авточасти. За място е избран Пазарджик. „Той е на мястото на бившия „ЗММ Металик“, каза Кирил Асенов. Размерът му е около 65 хил. кв.м, а застроената площ е 16 хил. кв.м. Сградите се нуждаят от тотална реконструкция, за която ще отидат към 12 млн. лв. До края на годината в предприятието ще започнат работа около 300 души, като намеренията са в следващите 10 години дейността да се разшири, а работните места да достигнат около 2000.

Вирни се горе