Арексим Инженеринг” ЕАД отново посрещна ученици

 Арексим Инженеринг” ЕАД отново посрещна ученици

"АРЕКСИМ ИНЖЕНЕРИНГ " ЕАД отново посрещна ученици днес-седмокласниците от ОУ “Стою Шишков”, с. Търън. “Ръководството приветства подобни инициативи за запознаване на обществеността с дейността му, като именно чрез тях провокира интереса у младите хора да изберат в бъдеще усъвършенстването им да е свързано с инженерните специалности в областта на машиностроенето и полимеростроенето, Целта на днешното посещение бе учениците да се запознаят с дейността на дружеството”, съобщи Кирил Асенов-младши, мениджър “Нови проекти” в компанията.

“Работим по няколко проекта с младите хора от региона и основната цел е завършващите седми клас да бъдат професионално ориентирани, обясни Кирил Асенов-младши. Децата разгледаха производствения процес в предприятието и бях впечатлен от техните познания за фирмата, посочи той. ПГТТ “Христо Ботев”, съвместно с Арексим Инженеринг ЕАД и "ФЕСТО” предлагат дуално обучение, финансирано от МО и сме сигурни, че следващата година ще има така форма на обучение, обясни Асенов-младши.

От 2014 г. предприятието предлага двумесечна временна заетост на ученици и студенти. – казва Кирил Асенов-младши, мениджър “Нови проекти” на „Арексим Инженеринг“ ЕАД. „Вярваме, че една от най-важните ни роли е да помагаме на младите да открият своите заложби и да стартират своята успешна кариера в Смолян, да им покажем реалната работна среда. Тук те могат да натрупат опит, който ще им бъде изключително полезен за бъдещото им професионално развитие. От 2014 г. предприятието предлага двумесечна временна заетост на ученици и студенти.“ – казва Кирил Асенов-младши. Посещението завърши с торта и снимки.

Припомняме, че от учебна година (2017/2018) за първи път в Смолянска област се предлага дуално обучение. Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ – гр. Смолян обяви прием за дуално обучение на ученици след завършено основно образование (седми клас).

Какво представлява дуалното обучение?

Под „дуална система на обучение“ се разбира професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и предприятие. Учениците изучават в училището всички общо-образователни предмети и предметите от теоретичната професионална подготовка. Часовете по практика се провеждат в предприятия – партньори, с които училището има сключен договор за обучение чрез работа по съответната специалност. В предприятието за учениците отговарят учителят по професионална подготовка и наставници от предприятието, които ги обучават за придобиване на знанията и уменията, необходими за съответната професия. В процеса на обучение работните места на учениците могат да се сменят, за да се усвоят повече знания и умения, необходими за съответната професия. За работата си в предприятието, по време на обучението, учениците сключват трудов договор и получават трудово възнаграждение.

Предимства на дуалното обучение?

Обучаемият ученик работи на различни позиции в предприятието и опознава работата в отделните цехове и отдели; Обучаемият ученик редува теоретичните занятия и практическата работа и с това получава съответно разнообразие и мотивация; Придобитите в училището знания много скоро след това се допълват от реален практически опит и съответно се адаптират към него; Обучаваните ученици получават заплащане по време на обучението си; След завършване на обучението, обучаемите ученици могат да започнат работа в съответното предприятие или да продължат образованието си в желаното от тях висше учебно заведение.

Дуалната система е призната и се прилага в 3 държави в Европа – Германия, Австрия и Швейцария. В тях има много ниска младежка безработица. Според експерти това се дължи на дуалното обучение.

Вирни се горе