Амер Спортс България: Целта ни е 1 млн. чифта ски годишно

 Амер Спортс България: Целта ни е 1 млн. чифта ски годишно

“Целта ни е 1 млн. чифта ски годишно”. Това заяви в интервю за в."Строителство & градът" индустриалният мениджър на Амер Спортс България -Йордан Ламбрев .

Йордан Ламбрев е индустриален мениджър в Амер Спортс България, отговорен за проекти, свързани с нови инвестиции и оптимизация на производствения процес. Член на КИИП (секция Технологии) с пълна проектантска правоспособност; магистър по машинно инженерство от УХТ – Пловдив и по бизнес администрация (MBA) от Manchester Business School. Проектирал част „Технологична" на редица инвестиционни проекти, сертифицирани с клас “А” от БАИ: разширение на производствено хале – Либхер; Производствено хале – Икзетик Пловдив; Разширение и модернизация на фабрика за ски, Чепеларе.

-Как беше обоснована вашата инвестиция в такива кризисни времена?

  • Фабриката в Чепеларе произвежда ски от над 35 години, от края на 2008 г. е част от финландската група “Амер Спортс”- корпорация, собственик на марките Atomic, Salomon, Wilson, Suunto, Arc'teryx, Mavic, Precor. 100 процента от продукцията ни е за износ – Западна Европа, САЩ и Япония.

При реорганизацията през 2009 г. бе решено производството на ски да бъде съсредоточено в два завода – в Алтенмаркт, Австрия, и Чепеларе. Изборът бе продиктуван от няколко фактора – дългогодишното сътрудничество с “Атомик”; ефективност, близост с основните пазари и доставчици и опита на хората в Чепеларе в производството на ски. Производството ни през 2011 г. и 2012 г. е около 800 000 чифта, което би било неизпълнимо без новите производствени площи. Стратегията предвижда превръщането на завода в най-големия производител на ски в света с годишен капацитет 1 000 000 чифта. За целта сме инвестирали над 40 млн. лв. в последните няколко години и се надяваме да имаме поредица от добри и снежни зими

-Какви са основните предизвикателства при инвестиция в производствен комплекс – какво трябва да се предвиди на основата на технологията и типа на производството? Какви са особеностите на проекта?

-Имайки предвид, че инвестицията бе осъществена на площадката на бившия ЗОТ (Завод за осветителни тела) в Чепеларе, ние първо трябваше да осигурим паралелното протичане на производството и на строителството, а освен това трябваше да интегрираме новото строителство към старите сгради отпреди около 30 години. Оказа се, че това е значително по-трудоемко като изпълнение и организация, сравнено със строеж на зелена поляна. За един месец спряхме производството и преместихме над 80% от машините и съоръженията, като паралелно инсталирахме и нови. Технологията на производство на ски е сложна и включва разнообразие от процеси и операции. Това обуславя и сложността на сградната инфраструктура – въпреки че новото ни пресово хале е сравнително малко – около 3200 кв.м, в него има изградени инсталации за три различни налягания сгъстен въздух, два кръга с различни температури диатермично масло, чилърна инсталация за охлаждаща вода. Координацията по време на изграждане на тези инсталации съвместно със стандартните такива бе сериозно предизвикателство пред проектанти и строители.

-Какви са вашите планове за развитие на бизнеса?

-Нашата цел е достигането на един милион чифта ски годишно производство. Тъй като пазарът е силно зависим от снега, кога ще стане това зависи не само от нас, а и от природата. 2012 г. бе трудна за ски производителите със спад на продажбите над 15% и ние сме може би единствените, които почти запазват производствените си обеми спрямо предходни години. Би било добре, ако успеем да се преборим и за прехвърляне на производството на друг продукт в Чепеларе, но това е въпрос на по-далечно бъдеще.

Вирни се горе