77% от фирмите в областта попълниха он-лайн анкета за бизнес климата

77% от фирмите в областта попълниха он-лайн анкета за бизнес климата

77% от поканените мениджъри на фирми от Смолянска област в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите оцениха настоящата и бъдещата икономическа ситуация като попълниха традиционната бизнес анкета за месец януари 2012 год. в интернет. Процентът им е по-висок от средния за страната с 4 пункта, за разлика от Преброяване 2011, където процентът на преброилите се по електронен път в Смолянска област беше 30 при 41% за страната.

В икономическа дейност Преработваща промишленост попълнилите анкетите онлайн са 83.3% от фирмите, в икономическа дейност Услуги – 80.0%, в Строителство – 75% и в Търговията на дребно – 69.6%, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Смолян. Останалите 23% от фирмите представиха Анкетната карта в Териториалното статистическо бюро, като причина за това е и липсата на интернет поради лошото време в периода на проучването.

Защита на индивидуалните данни, автоматична проверка на коректността на данните и пестенето на време са основните преимущества на онлайн-системата. Анкетата се попълва само за няколко минути, обясниха от статистика.

Наблюдението на бизнес климата се провежда през първата половина на всеки месец. От 2012 год. тази информация се попълва от бизнес ръководителите в интернет в онлайн режим. Това е поредната стъпка към улесняване на бизнеса при подаване на статистически данни.

През настоящата година предстои двадесет изследвания (месечни и тримесечни) на НСИ да бъдат провеждани онлайн. На 15 януари стартира новата Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика” за онлайн събиране, въвеждане и обработка на данните от изследванията с месечна и тримесечна периодичност. В момента е активна подсистемата „Цени на производител в промишлеността”. Предстои поетапно внедряване на следните подсистеми

Продажби в промишлеността, строителството, търговията и услугите;

Производство и продажби на вътрешния пазар на основни промишлени продукти;

Разходи за придобиване на Дълготрайни материални активи;

Отчет за разрешеното и започнато строителство на сгради;

Наети лица, отработено време и средства за работна заплата;

Дейност на нефинансовите предприятия.

Партньорство с бизнеса и предоставянето на електронни услуги за българските фирми, както и редица улеснения при подаването на данни чрез интернет ще бъде основен акцент в работата на НСИ през 2012 год.

Вирни се горе