29.2% от домакинствата в област Смолян ползват широколентов интернет

29.2%  от домакинствата в област Смолян ползват  широколентов интернет

През 2011 год. бе проведено съвместно изследване на Националния статистически институт и Европейската общност за използването на Информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата на възраст от 16 до 74 години,съобщиха от ТСБ-Смолян. Основната цел на изследването е да се получат надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на информационно-комуникационните технологии в Република България, съпоставими с данните на останалите страни - членки на ЕС.

В област Смолян в извадковото изследване участваха 96 домакинства с 224 лица от 16 до 74 години, живеещи в 17 населени места. Резултатите отбелязват значителен растеж от 20.8% в нашата област спрямо предходната година, в относителния дял на домакинствата с бърза и надеждна широколентова интернет връзка. За 2011 год. 29.2% от домакинствата в област Смолян имат бърза и надеждна широколентова интернет връзка. Използващи регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) са 33.5% от лицата на възраст между 16 и 74 години.

С изграждането на електронното правителство в Р България и нарастващия брой електронни услуги, които се предлагат онлайн от публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава положителна тенденция на растеж от 7.3% в използването на онлайн административни процедури от гражданите на областта през периода 2010 - 2011 год. Значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страници на публичната администрация през 2011 год. - 22.8%.

Данните от изследването за използването на Информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата за 2011 год. показват, че постепенно се намалява делът на хората, които пазаруват онлайн, въпреки по-изгодните оферти на продавачите в интернет. С 1.6% са намалили лицата, които са пазарували през последните дванадесет месеца в интернет, спрямо предходната година. Само 1% от лицата са поръчвали стоки или услуги за лично ползване по интернет.

Вирни се горе