20 % потребители на ток ще бъдат ударени с такса "мощност"

20 % потребители на ток ще бъдат ударени с такса "мощност"

Такса електромер ще удари 20% от потребителите на електричество у нас. Тя ще се въведе от 1 юли, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме предложението на ЕВН за ежемесечна такса “мощност” от 1,80 лв. с ДДС на абонатен номер.

Идеята на ЕVN е тази цена да се плаща за осигурени 15 квт мощност, колкото се резервира на един абонат в жилищните сгради. За всеки допълнителен киловат над тази стойност таксата ще нараства с 10 ст.

Дружеството твърди, че с помощта на новата такса ще се постигне по-справедливо разпределение на енергията, защото сега обслужването на абонатите с нулева консумация на ток се заплаща от потребителите ползващи електричество. EVN обаче и сега не отчитат всеки месец месец електромерите във вилните зони.

Ако се въведе такса “мощност”, потребител, който сега плаща примерно 25 лв. за ток, след въвеждането на новата такса ще плати 23,20 лв. плюс 1,80 лв. цена “мощност”. А потребител, който е плащал 0 лева, ще получи сметка от 1,80 лв. Това ще удари около 20% от абонатите, които имат месеци с нулева консумация на ток.

В петък на консултативна среща с представители на всички електроразпределителни дружества членовете на ДКЕВР ще обсъдят всички плюсове и минуси от въвеждането на цена “мощност”, съобщи председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Ако комисията приеме мотивите на ЕРП-та за основателни, ще се въведе такса за всички дружества.

Вирни се горе