10.8% е безработицата през юли

10.8% е безработицата през юли

Безработицата през юли е била 10.8%, съобщават от Агенцията по заетостта, цитирани от БНР

Показателят не се се променил спрямо юни.

През юли месец работа са започнали над 18 000 безработни, което е с 4 000 повече от същия месец на миналата година.

Безработицата винаги бележи спад през летните месеци заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство, но сега се задържа на едно ниво два поредни месеца.

От Агенцията по заетостта отчитат по-големия брой започнали работа заради субсидираните работни места, осигурени с европейски пари, давани на бизнеса за наемане на безработни.

6700 души са започнали работа по програми и мерки на агенцията, а на реалния трудов пазар – 8300. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост – 2 700, търговията – 1 500, строителството – 686.

Показателите на агенцията за безработицата отново се разминават с тези на националната статистика, която обяви преди дни 12.3% безработни за юли, което се дължи на различната методика за пресмятане.

Агенцията преброява само регистрираните и активно търсещи работа. Данните на Евростат също отчитат безработните у нас 12,4 на сто при средно 10,4 за Европейския съюз.

Австрия остава европейска държава с най-ниска безработица – 4,5%, следвана от Холандия – 5,1%, Германия – 5,4%. В Испания се отчита най-високо равнище на безработицата – 24,8%.

Вирни се горе